☟ Seznam lokacij

SLO Spomenik Jožetu Privšku

SLO Spominska plošča Emilu Adamiču

SLO Spomenik Branka Rajštra

SLO Spominska plošča don Kosti Selaku Žiri

☜ Nazaj

Spomenik Jožetu Privšku

Šmarska cesta 3
1291 Škofljica

Jože Privšek je več let svojega življenja preživel na Škofljici, zato mu je občina leta 2010 v parku pred občinsko stavbo postavila spomenik, ki ga je zasnoval arhitekt France Kvaternik. Nekaj zahvalnih besed je takrat prispeval Mojmir Sepe.

Obeležje krasi pozlačen zapis: »V spomin Jožetu Privšku, skladatelju in dirigentu. Občina Škofljica, 2010.«

Jože Privšek

Slovenski jazzovski skladatelj Jože Privšek (1937–1998) je domačo glasbeno sceno zaznamoval zlasti s svojimi priredbami popularnih in jazzovskih skladb ter kot pianist, vibrafonist in dovršen dirigent. Z vodenjem Big Banda RTV Slovenija si je izoblikoval odmevno glasbeno kariero, ki se je razrasla tudi na področje skladanja. Njegov opus obsega okoli 2000 skladb in priredb, med katerimi so nekatere večno zelene melodije. Nekaj jih je napisal pod psevdonimoma Jeff Conway in Simon Gale.

Pri šestih letih se je Privšek začel učiti harmoniko in klavir, pozneje je nadaljeval z učenjem vibrafona in klarineta. Kot študent je tri leta študiral kompozicijo pri klasiku Lucijanu Mariji Škerjancu. V času študija je igral klavir in vibrafon v Plesnem orkestru Radia Ljubljana, sestavu, ki je s svojim širokim repertoarjem odločilno vplival na njegov nadaljnji razvoj in razcvet v svetu jazza. Vodstvo tega sestava, ki se je preimenoval in preoblikoval v jazzovski Big Band RTV Slovenija, je Privšek prevzel leta 1961.

V jazzovski kompoziciji se je izpopolnil na bostonskem kolidžu Berklee pri priznanem jazzovskem glasbeniku Herbu Pomeroyu, ki je bil mentor mojstrov, kot so Quincy Jones, Arif Mardin in Mike Gibbs. V 60. in 70. letih 20. stoletja je z orkestrom in manjšimi ansambli veliko snemal svoje novitete ter priredbe tujih uspešnic in popevk. V sodelovanju s ključnimi pisci besedil in solisti izvajalci iz miljeja Slovenske popevke je ustvaril veliko zimzelenih melodij, denimo Dan najlepših sanj, Nad mestom se dani, Vozi me vlak v daljave, Silvestrski poljub. Med njegove najboljše jazzovske skladbe spadajo Porednež, Ognjemet, Zeleni pekel, Privid, We Need Time, Rožnik in That’s For Ending. Med vidnejše Privškove albume spadajo Križanke, ki so nastale pod vplivom jazz fusiona v slogu Milesa Davisa.

Maia Juvanc

Viri:


  • Kuret, Primož. »Kontinuiteta in avantgarda – med tradicijo in novimi izzivi: koncerti«. Noči slovenskih skladateljev – simpozij, okrogla miza, posvečena življenju in delu Jožeta Privška. Konferenčni zbornik Slovenski glasbeni dnevi, 19. Ljubljana, 2004.