☟ Seznam lokacij

SLO Narodni dom Maribor

☜ Nazaj

Narodni dom Maribor

Ulica kneza Koclja 9
2000 Maribor

Kulturno-prireditveni center Narodni dom Maribor ima sedež v stavbi iz 19. stoletja, ki je bila restavrirana in ima danes status kulturne dediščine. V centru Maribora ponuja širok nabor kulturnih prireditev, med katerimi so glasbeni koncerti, festivali, glasbeni cikli ter gledališke in plesne predstave.

Stavbo Narodnega doma zaznamuje pestra zgodovina. Zgradili so jo leta 1898 po načrtih češkega arhitekta Jana Vejricha. Nastanek doma in njegove arhitekturne značilnosti so odraz duha časa, ki se je na Slovenskem v drugi polovici 19. stoletja oziral za češkimi zgledi. V tem obdobju so namreč po čeških zgledih postavljali narodne domove in ustanavljali narodne čitalnice. Mariborski Narodni dom je sledil tovrstnim ustanovam v Novem mestu, Celju in Ljubljani. V teh kulturnih središčih se je na prelomu 19. in 20. stoletja oblikovala slovenska narodna zavest in s tem tudi gospodarsko, politično in kulturno življenje. Kot zgodovinsko zanimivost Narodnega doma Maribor velja omeniti odkritje iz leta 1993, ko so s stene v veži sneli ploščo s posvetilom jugoslovanske vojske. Vklesano je bilo na hrbtno stran izvirne spominske plošče. Ob njeni odstranitvi so ugotovili, da se je ohranilo slovensko besedilo iz časa, ko so Narodni dom odprli, skupaj z imeni tistih, ki so pomagali pri gradnji stavbe.

Narodni dom danes ponuja raznolike glasbene dogodke, ki zajemajo različne žanre od klasične in elektronske glasbe do jazza in etna. Kulturni program vsebuje tudi različne uprizoritvene umetnosti, kot so drame, komedije, teater za otroke in plesne predstave. Kot organizator, promotor in producent Narodni dom prireja do tisoč dvesto kulturnih dogodkov na leto. Klasično glasbeno sceno pokriva z orkestrskim in komornim ciklom, ciklom za mlade in v koprodukciji s klasičnoglasbenim Festivalom Maribor. Prireja poletno mednarodno atrakcijo, festival Lent, in se pod okriljem mednarodnega festivala Folkart posveča folklorni glasbi in plesu. Letno v organizaciji Narodnega doma prirejajo še celovečerni koncert v sinagogi.

Med odmevnimi sestavi, ki izvajajo klasično glasbo in so se predstavili v sklopu prireditev Narodnega doma Maribor, so Državna kapela iz Weimarja, komorni orkester Academy of St. Martin in the Fields, Nizozemski filharmonični orkester, Moskovska filharmonija, Orkester dunajskega koncertnega združenja, Kvartet Borodin, Dunajska komorna filharmonija, Camerata berlinske filharmonije in Leipziški godalni kvartet. Kot dirigent je v Mariboru nastopil Krysztof Penderecki in glasbeniki, kot so baritonist svetovnega kova Christian Gerhaher, violinistki Hilary Hahn in Sarah Chang, bandoneonist Mario Stefano Pietrodarchi, violončelista Miša Majski in Nicolas Altstaedt, violist Jurij Bašmet, mezzosopranistka Marjana Lipovšek ter sopranistka Bernarda Bobro.

Med vidnejšimi glasbeniki in sestavi, ki so na odrih Narodnega doma Maribor igrali etno, jazz in glasbo sveta, so Youngblood Brass band, Shanir Ezra Blumenkranz, The Young Mothers, Iva Bittová idr.

V sklopu glasbenih programov raznovrstnih zvrsti so nastopili Ginger Baker, Cheikh Lô, Vijay Iyer, Sainkho Namtchylak, The Pyramids, Erik Truffaz, Peter Brötzmann, The Thing, Jamaaladeen Tacuma, Uwe Kropinski, Patrice, Hamid Drake, Arvid Engegard, Radovan Vlatković, Kvartet Kronos, Ahn trio, Adam Bicskey, Mate Bekavac, Irena Grafenauer, Slokar brass trio, Concerto Köln, Midori Goto, Global Kryner, Perpetuum Jazzile, Fanfare Ciocarlia, Esma Redžepova, Laibach, Vlatko Stefanovski, Damir Imamović …

V Narodnemu domu delujejo Koncertna poslovalnica, Festival Lent, Komedija, Glasbena mladina in ob pomoči Zavoda za odprto družbo Slovenije tudi Multimedijski center KiberSRCeLab _ KIBLA, v katerem deluje študentski informacijski center, klasična in kibernetska kavarna, grafični atelje, knjigarna s čitalnico in galerija.

Maia Juvanc

Viri: