☟ Seznam lokacij

SLO Kulturni dom Velenje

☜ Nazaj

Kulturni dom Velenje

Titov trg 4
3320 Velenje

Dom kulture Velenje so postavili leta 1959 po načrtu arhitekta Otona Gasparija. Stavbo s statusom kulturne dediščine krasi grafika na stranskih fasadah ter relief na pročelju, delo kiparja Stojana Batiča. Dom so med letoma 2003 in 2006 obnovili in nadgradili z elektro inštalacijo in avdio tehniko, ki omogočata prenašanje za televizijo in radio.

Velika dvorana Doma kulture Velenje je tehnično opremljena na način, ki omogoča izvedbe koncertov širokega žanrskega razpona, oper, baletov, gledaliških in multimedijskih predstav. Dvorana sprejme 426 poslušalcev in vsebuje vgrajeno indukcijsko zanko.

S stavbo upravlja Festival Velenje, ki je leta 1984 začel delovati kot prvi večdisciplinarni festival v Sloveniji. Danes predstavlja pomembno kulturno središče velenjske regije, kjer nastopajo mednarodni glasbeniki, kot so pevka portugalskega žanra fado Lula Pena, klezmer zasedba The Klezmatics, skupina The Merry Poppins (glasbe sveta, fusion) ter Josipa Lisac.

V veliki dvorani doma glasbeniki predstavljajo glasbo najrazličnejših žanrov. Tu so nastopili glasbeniki in sestavi, kot so violinistka Wonji Kim Ozim, pianist Lovro Pogorelić, zbori APZ Tone Tomšič, Pertpetuum Jazzile, jazzista Jure Pukl in Kaja Draksler, jazzovska orkestra EMJO – European Movement Jazz Orchestra in Check Six US Air force Jazz Band, ustvarjalci etna Iztok Mlakar, skupina Čompe, prisluhnili pa smo lahko tudi šansonom Svetlane Makarovič in Rada Šerbedžije. Poleg teh so se na velenjskem odru predstavili odmevni popularni glasbeniki iz Slovenije in s prostora nekdanje Jugoslavije, kot so Laibach, Severa Gjurin, Cubismo in Boštjan Gombač.

Maia Juvanc