☟ Seznam lokacij

SLO Križanke

☜ Nazaj

Križanke

Trg francoske revolucije 1
1000 Ljubljana

Križanke so osrednje ljubljansko odprto prireditveno prizorišče s statusom kulturne dediščine, ki na več različnih odrih ponuja široko paleto glasbenih, plesnih in gledaliških dogodkov. Gledališče na prostem in manjši koncertni odri Križank so nastali s prenovo zapuščenega Križevniškega samostana. Največji oder Križank je avditorij, kjer se odvijajo odmevnejši glasbeni dogodki klasične, popularne, etno in jazz glasbe. V Viteški dvorani tradicionalno nastopajo mladi klasični glasbeniki, v baročni Križevniški cerkvi in na Peklenskem dvorišču pa se odvijajo različni solistični recitali in komorni koncerti.

Leta 1952 se je s podporo Občine Ljubljana 80-letni Plečnik lotil prenove Križevniškega samostana za potrebe Ljubljana Festivala. Prenova je bila zadnje Plečnikovo delo, s katerim je zaokrožil idejo o Vegovi ulici kot mestni kulturni magistrali. Arhitekt je v oblikovanju izbral renesančni arhitekturni jezik in uporabil vrsto arhitekturnih elementov porušenih ljubljanskih hiš. Prenova je vključevala dve manjši dvorišči: Peklensko dvorišče, ki ga je Plečnik oblikoval v mediteranskem duhu, in malo dvorišče z arheološkim parkom. Veliko dvorišče sprva ni ustrezalo zahtevam prireditev, zato so ga kasneje spremenili v preddverje avditorija. Avditorij je kasneje dodal Plečnikov asistent, arhitekt Bitenc, ki je nadaljeval Plečnikovo delo.

V Križankah so nastopili številni svetovni glasbeni zvezdniki, kot so Lou Reed, Patti Smith, Pixies, Buena Vista Social Club, Ennio Morricone in Valerij Gergiev z orkestrom Marijinega gledališča iz Sankt Peterburga. Križanke so tudi prizorišče koncertov popularnih glasbenikov in zasedb iz Slovenije in širše regije; tu so nastopili Laibach, Buldožer, Tabu, Siddharta, DJ Umek, Gramatik, Dan D, Đorđe Balašević, Riblja čorba, Massimo Savić in drugi. V sklopu Ljubljana Festivala se v avditoriju Križank vsako poletje uprizarjajo baleti prepoznavnih svetovnih sestavov, kot sta Béjart Ballet iz Lozane in Bolšoj teater. V okviru festivala se v avditoriju Križank odvijajo predvsem muzikali in tradicionalni koncert Vlada Kreslina. Komorni sestavi in solisti, kot so Bernarda Bobro, musica cubicularis in Ansambel za sodobno glasbo MD7, nastopajo v Križevniški cerkvi in Viteški dvorani.

Križanke so bile prizorišče znamenitega festivala Novi rock, ki je med letoma 1981 in 2000 v Ljubljano privabil skupine in glasbenike, kot so Smashing Pumpkins, The Verve in Nick Cave, predvsem pa je omogočal širšo prepoznavnost uveljavljajočim se domačim sestavom in skupinam iz nekdanje Jugoslavije, kot so Lačni Franz, Plavi orkestar, Film, Haustor, Videosex, Borghesia itd.

V glavni atrakciji Križank, avditoriju, ki sprejme do 3500 gledalcev, so se odvijali zgodovinsko pomembni Jazz festival Ljubljana, Slovenska popevka in koncerti glasbe sveta pod okriljem festivala Druga godba.

Maia Juvanc