☟ Seznam lokacij

SLO Festivalna dvorana Bled

☜ Nazaj

Festivalna dvorana Bled

Cesta svobode 11
4260 Bled

Festivalna dvorana Bled je kongresno-prireditveni center, ki ima zaradi svojega kulturnega pomena status kulturne dediščine. Dvorana stoji ob obali blejskega jezera in je prizorišče večjih kulturnih in glasbenih dogodkov ter poslovnih, znanstvenih in političnih prireditev.

Leta 1961 je projektant Ivo Špinčič po naročilu blejske občine oblikoval Festivalno dvorano za potrebe svetovnega šahovskega turnirja. Leta 1962 in 1963 sta se v njej odvili prvi dve ediciji Slovenske popevke, pomembnega glasbenega festivala, ki je v nadaljevanju močno zaznamoval sceno slovenske popularne glasbe. V šestdesetih letih je njen oder gostil začetke jugoslovanskega jazz festivala, ki je na Bledu potekal v letih 1960–1965 ter predstavljal sprva zlasti glasbenike in zasedbe s področja tedanje skupne države Jugoslavije. Med drugim so v sklopu festivala nastopili Nino Robič z ansamblom Mojmirja Sepeta, Trio Boška Petrovića, Kvartet Mojmirja Sepeta, Ati Soss, Marjana Deržaj z Ljubljanskim jazz ansamblom, Gaby Novak z Zagrebškim jazz kvintetom in Plesni orkester RTV Slovenije z dirigentom Jožetom Privškom. V naslednjih letih je ta jazz festival začel pritegovati vse več glasbenikov iz tujih držav (Zahodne Nemčije, Italije, Poljske, Češke, ZDA, Brazilije itd.). Od leta 1962 dalje so v njegovem sklopu v Festivalni dvorani Bled nastopili ugledni tuji gosti, kot so pozavnist Albert Mangelsdorf, pevki Helen Merill in Wanda Warska ter zasedbi ameriških jazzovskih glasbenikov saksofonista Herba Gellerja in trobentača Bucka Claytona.

Od leta 1996 naprej v dvorani poteka mednarodni glasbeni Festival Bled, v okviru katerega se vsako poletje ob klasiki zvrstijo koncerti jazza, šansona in etno glasbe. V sklopu Okarina festivala Bled je v Festivalni dvorani nastopila jazzovska pianistka Hiromi, pianist Omar Sosa, Orchestra Baobab, malijski kitarist Vieux Farka Touré in turški ansambel Baba Zula. Ljubitelji klasične glasbe lahko prisluhnejo komornim sestavom in zborom, kot so Neues Ensemble Linz, Trio di Parma, komorni zbor Charterhouse in drugi mednarodni simfonični orkestri ter nadobudni solisti, predvsem violinisti, violončelisti in akordeonisti, ki se udeležijo mednarodnih tekmovanj in mojstrskih tečajev Helfrida Fisterja, Karmen Pečar in Marka Hatlaka.

Danes prizorišče sprejme 500 gledalcev v veliki dvorani in med 20 in 150 gledalcev v manjših dvoranah.