☟ Seznam lokacij

SLO Arheološki park Divje babe

☜ Nazaj

Arheološki park Divje babe

Arheološki park Divje babe
5282 Reka

Arheološki park Divje babe je zaradi najdbe, povezane z glasbo, postal svetovno znano najdišče stare kamene dobe. Na strmem skalnatem pobočju Idrijsko-Cerkljanskega hribovja so arheologi v jami našli kosti več kot 60 različnih živalskih vrst, kamena in koščena orodja ter ostanke kurišč ledenodobnega človeka. V jamskem najdišču Divje babe so raziskane plasti, stare med 35 tisoč in 116 tisoč let. Iz arheoloških izkopavanj v Divjih babah izvira najodmevnejša najdba, ki je pritegnila pozornost raziskovalcev po vsem svetu in odprla nova vprašanja o zgodovini in razvoju človeštva.

Leta 1995 so med izkopavanji Ivana Turka in Janeza Dirjeca z Inštituta za arheologijo ZRC SAZU v moustérienski plasti odkrili najstarejše glasbilo na svetu, ki ga je, sodeč po kontekstu najdbe, stratigrafski legi in časovnem okviru, lahko izdelal le neandertalec. Glasbilo je vsaj 10 tisoč let starejše od vseh doslej znanih najstarejših paleolitskih piščali, ki so jih iz ptičjih kosti v Evropi izdelali prvi anatomsko moderni prišleki. Najdba je bila zacementirana v bližini ostankov 50 do 60 tisoč let starega ognjišča.

Luknje, ki se po kotu udrtine in zaradi odsotnosti razpok razlikujejo od lukenj, narejenih od živali, po mnenju stroke dokazujejo, da je neandertalec s kamenim in koščenim orodjem (prav tako najdenim v jami) v levo stegnenico mladega jamskega medveda prebil štiri luknjice. Da je najdba zares glasbilo, naj bi dokazovali razmiki med luknjami in rezilni rob na ustniku, ki omogočajo razpon treh in pol oktav v netemperirani uglasitvi. Oblika izbrane leve stegnenice, njena velikost in obdelava je ergonomsko prilagojena glasbeniku desničarju in naj ne bi bila naključna. Zato ne moremo več govoriti o piščali, temveč o glasbilu posebnega tipa, ki je temeljito spremenilo poglede na neandertalca, izumrlega pred približno 30 tisoč leti.

V arheološkem parku Divje babe je na ogled replika piščali, medtem ko izvirnik najstarejšega glasbila na svetu, 60 tisoč let stare piščali, hranijo v Narodnem muzeju Slovenije.

Maia Juvanc